Array
(
    [0] => assets/images/diverse/2018/fb_img_1521708403893.jpg
    [1] => assets/images/diverse/2018/fb_img_1521708441398.jpg
    [2] => assets/images/diverse/2018/fb_img_1521708433149.jpg
    [3] => assets/images/diverse/2018/fb_img_1521708468629.jpg
)
  • # / #

NGA 30 ÅR: 1988 - 2018

Snø & is i mars

Vi er i mars måned og faren for vinterskader er i disse dager stor.


 I Norge er det svært store variasjoner i forholdene vi har for å «dyrke» gress, eller stelle en gressmatte. Det er forvirrende når vi sammenlikner hvordan vi jobber på anleggene, men det er også det som gjør jobben ute på anleggene ekstra interessant. Det er ikke bare gresstype, konstruksjon av områdene, hvordan været er meldt fremover og hvordan isen og snøen ligger på flatene som påvirker hvilke tiltak som bør gjøres.  Klimaet på anlegget, greenkeeperens egne erfaringer og tilgjengelige ressurser er avgjørende

Årsakene til vinterskader ulike. Soppskader, snømugg, utvikler seg dersom det blir snø på greener som ikke har frosset. Har anlegget fått barfrost en periode er risikoen for denne typer angrep liten.

Direkte frostskader er sjelden en hovedårsak til at gress dør, men vind og sol mens jorda er frosset kan tørke ut plantene. Død på grunn av frysetørking er ganske vanlig. Risiko for slike skader øker når man fjerner snø og is tidlig. Dekking med duker kan hindre uttørkingen, men dersom temperaturen under duken stiger og plantene begynner å vokse, kan plantene bli svake. Det gir økt risiko for soppsykdommer og mange har opplevd at gresset ikke tåler overgangen når dukene fjernes. Den mest dødelige vinterskaden på gress er kvelning under isdekke, også kalt isbrann.

Plantenes evne til å tåle vinterstress er normalt høyest ved juletider, og vinterherdigheten blir gradvis dårligere utover vinteren. Når isen begynner å smelte våkner jord og planter til liv. Plantene bruker opp oksygenet i jorda under isdekket, og dette gir oss isbrann. Is og veksling mellom is og vann er den største utfordringen ift vinterskader.

En strategi er å fjerne mest mulig snø gjennom hele vinteren for å hindre at smeltevann bygger is på greenene. En annen strategi er å fjerne snøen, knuse isen på riktig tidspunkt om våren.  Noen golfbaner har ikke ressurser til å gjøre noe om vinteren i det hele tatt, og lar naturen gå sin gang. I den senere tid har det blitt gjort forsøk på vinterdekking av greener, som har vist gode resultater. Kombinasjon av tiltak og tidspunktene for tiltakene påvirker resultatet. Vi vet at å jobbe preventivt øker muligheten for å ha friske grønne flater når våren kommer. Klubbens budsjett bestemmer i stor grad hvilke tiltak som kan gjøres, men rett avgjørelse til rett tid er avgjørende. Snøen du velger å ikke fjerne en sen ettermiddag, kan under rette forhold bli til stålis neste dag som forårsaker døde spilleflater og koster anlegget dyrt.

I år er vinteren preget med store snømengder og streng kulde. I tillegg er påsken svært tidlig. Denne kombinasjonen gir oss en spesiell vårsesong. Senere sesongåpning gir lavere greenfee inntekter spesielt for de anleggene som bruker å åpne tidlig. Store snømengder og behov for å fjerne snø gir økt behov for mannskap, og utstyr.

Lykke til med våren alle medlemmer, her ser dere noen bilder fra Losby, Asker, Oslo og Fana i mars måned, hvor fjerning av snø har gitt greenkeeperne travle dager.

snørydding på Oslo GK


Snørydding på Asker GK

Snørydding på Fana GK

Snørydding på Losby GK

Medlemssider

Brukernavn:

Passord:

Siste Gressforum

Gressforum 2018 #2

Gressforum 2018 #2