Aktuelt

7. februar 2019

Grunnkurs Greenkeeping Fredrikstad

GRUNNKURS GREENKEEPING FREDRIKSTAD UKE 12, 18 - 22 Mars Kurset passer for deg som er ny i bransjen, trenger litt påfyll, arbeider som frivillig eller har en rolle i golfbransjen.

les mer

6. februar 2019

Årsmøte 2019

INNKALLING Årsmøte i NGA  Torsdag 7.3.2019 -kl 16 Sted: Clarion Hotel & Congress. Gardemoen

les mer

6. februar 2019

Grunnkurs Greenkeeping Kristiansund

Grunnkurs Greenkeeping KRISTIANSUND UKE 15, 8 til 12 APRIL Kurset passer for deg som er ny i bransjen, trenger litt påfyll, arbeider som frivillig eller har en rolle i golfbransjen.

les mer
Array
(
    [0] => assets/images/img_6441(1).JPG
    [1] => assets/images/andersborstad.jpg
)
  • # / #

NGA 30 ÅR: 1988 - 2018

Slår roughen for dyrene

Det varme været på Østlandet har skapt en akutt matkrise for bønder som allerede har måtte starte slaktingen. Flere greenkeepere ofrer nå roughen for dyrene

Head greenkeeper Manuel Sanchez på Romerike golfklubb sier det best selv:

- Her skrikes det både fore og fôr om dagen, forteller han.

I løpet av den siste uken har nemlig all høyroughen forvunnet til glede for lokale bønder og dyr. På golfbanen på Aurskog har han den siste uken hatt besøk av to lokale bønder.

Sist ut var bonde Anders Borstad fra Borstad gård vel én kilometer fra golfbanen. Han har de siste dagene slått det resterende av høyroughen, og deretter hentet gresset med rundballpresse.

- Situasjonen er like problematisk i hele Europa, så det at bønder kan hente fôr på golfbaner er et kjempetiltak, forteller han.

Bonde Anders Borstad.

Bonde Anders Borstad var takknemmelig for å hente fôr på Romerike golfklubb.

Greenkeeper Manuel Sanchez fikk ideen etter at Norges Golfforbund oppfordret golfbaner til å hjelpe landbruksnæringen.

- Jeg ville ikke tenkt på dette hvis ikke Golfforbundet hadde kommet med oppfordringen. Vi greenkeepere ser på roughen som en naturlig del av golfbanen, og tenker ikke på at det er potensielt r, så det er kjempefint at det kom med oppfordringen, forteller han.

Mye fôr

Borstad estimerer at han vil få minst ti høyballer av de siste dagenes innsats på golfbanen, hvor kan kuttet omtrent 60 prosent av den høye roughen på 18 hullsbanen. Han opplyser at ti høyballer er omtrent det som behøves til et dyr i løpet av inneforingsesongen. På gården har han 120 sau, 40 ammekuer og 40 melkekuer.

Startet slakting

Grunnet matmangelen har han allerede måtte slå åker som opprinnelig skulle bli korn, i tillegg til å slakte flere dyr, forteller han.

Nestlederen i golfklubben påpeker samfunnsverdien i dette.

- På denne måten drar alle nytte av hverandre. Golferne er i tillegg i himmelen over å slippe den høye roughen, som er litt av et hinder. De fleste golferne er glad for å få enklere bane, forteller Marit Lund.

Sanchez kan også fortelle at bonden sparer banemannskapet for litt av en jobb til høsten.

- Dette er en vinn vinn situasjon for alle parter, og når vi i tillegg bidrar til noe så viktig som r til dyrene er det veldig fint, syns han.

Head greenkeeper Manuel Sanchez, bonde Anders Borstad og nestleder Marit Lund i golfklubben.

Oppfordrer videre

Sanchez oppfordrer sine kollegaer rundt om på andre golfbaner til å følge opp, og kontakte lokale bønder.

Borstad er kjempeglad for at golfbanen tok kontakt, og håper også at flere golfbaner vil følge opp å gjøre det samme.

Han opplyser at utstyret han har benyttet på golfbanen er helt standard utstyr alle bønder med dyrehold har. Han kan også avkrefte myten om at foret ikke er bra for kyrne, og at golfballer i roughen heller ikke byr på problemer.

- Ofte blir ballene liggende igjen, ellers hvis de blir med i høyballene så bryr ikke dyrene seg noe om de, opplyser Borstad.

Han har flere ganger tidligere slått gresset på golfbanen, og erfart at det er godt fôr.

- Det er godt fôr, og det blir litt avveksling for dyrene, sier han.

 Sanches opplyser at de fleste golfbaner er bygd på gammel jordbruksjord, og at gresset derfor er veldig næringsrikt.

Gode tilbakemeldinger

Både klubben og greenkeeperen har fått utelukkende positive tilbakemeldinger. Greenkeeperen påpeker at det høye gresset hører med til landskapet, men både han og nestlederen er enig i at de syns det er viktigere at dyrene får fôr.

Noen har spurt om det blir skade på banen, men også det kan greenkeeperen og bonden avkrefte.

- Gresset vil bli litt ujevnt når det vokser opp, siden det blir klipt på en annen måte, men det er lett å klippe over. I tillegg er det såpass tørt, så de tunge maskinene gjør ingen skade, kan Sanchez berolige.

 

Bonde Anders Borstad sine kuer er veldig fornøyd med smaken på sitt nye fôr.

Medlemssider

Brukernavn:

Passord:

Siste Gressforum

Gressforum 2018 #2

Gressforum 2018 #2